top of page
Skriv en egen låt
Att skriva en låt är ett pusslande med text, melodi, ackord, rytm och form. Själva pusslandet är en fascinerande lek och du kan börja i vilken ände du vill. Det finns inga rätt eller fel, men det kan löna sig att pröva nya vägar för att få inspiration.

Ta gärna hjälp med vilka hjälpmedel du vill.  Ett piano? Gitarr? jamstudio.com? Bandlab?

Använd gärna rimlexikon.com för att hitta rim. 

Bygg gärna upp låten med olika delar som t.ex. vers, refräng etc. 
 
Inspiration
Elevexempel
Exempel på tema till din låt
Jullåt
Vinterlåt
Sommarhit
VM/EM-låt
Låt om klassen

Intro

Det sägs att man som låtskrivare har 20 sekunder på sig att få lyssnarens intresse. Detta gör introt till en väldigt viktigt del. I introt presenteras ofta de flesta instrument som kommer vara med i låten. Lyssnaren ska känna full koll på tonart, tempo och takt. Temat, någon melodislinga eller ett sound för hela låten får gärna också presenteras här.
 

Vers

I versen sjunker ofta energin lite och sångaren presenterar texten. Berättelsen börjar och instrumenten får lägga sig i bakgrunden. Om versen blir för lång och enformig kan du plocka in ett eller flera instrument allt eftersom. Textmässigt är det oftast i versen du har möjlighet att vara mer berättande och föra låtens budskap framåt.

Brygga

I bryggan ska det byggas upp förväntningar inför extasen i refrängen. Ett crescendo, det musikaliska uttrycket för tilltagande ljudstyrka, passar ofta bra i bryggan för att bygga upp till refrängen.

Refräng

Här smäller det! Refrängen är oftast det lyssnaren ska kunna nynna på efter lyssnandet. Det betyder givetvis inte, att det därför, måste vara en allt för enkel melodi. Målet är att energinivån maxas.

Solo / Mellanspel

Ofta förekommer ett längre instrumentalparti i låten, inte sällan efter andra refrängen. Här tar oftast ett annat instrument än sången över som leadinstrument.

Stick

Sticket får gärna ge känslan av att bryta mönstret i låten. Man kan exempelvis ändra harmonik, arrangemang, byta tonart eller på andra sätt hitta en ny karaktär i låten. Sticket dyker oftast bara upp en gång i låten.

Outro

Outrot påminner ofta om introt, men är som det låter placerat i slutet av låten istället. Outrot kan också vara en variation på refrängen eller en annan helt ny del.

Hook

En hook är en detalj som gör att lyssnare känner igen och kommer ihåg låten. Det kan vara ett sound, ett riff, ett speciellt ackord, en textfras eller en melodislinga. Hooken kan naturligtvis finnas i alla delar av låten.

Den kanske vanligaste formen i pop- och rocklåtar är:

  • Intro

  • Vers 1

  • Refräng 1

  • Vers 2

  • Refräng 2

  • Stick

  • Solo

  • Refräng 3

  • Outro

Text från www.studieframjandet.se

Bra ackordföljder att låna
(Olika ackordföljder som innehåller samma ackord kan användas till olika delar av låtan)

G G C C
C F C GA
C G Am F
Am F C G

C Am F G
C F G C

Am G F C

A A D D
D G D A
G D Em C
Em C G D

G Em C D

G C D G
Em D C G

bottom of page